×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2023-06-08  

Sveriges nationaldag firades ordentligt.

Sveriges nationaldag firades ordentligt.

Den som ville fira Sveriges nationaldag hadde många tillfällen att göra det för redan 7:50 började firandet vid Örebro slott för att sedan fortsätta lite senare på dagen med folkdans på Stortorget och avslutningen är på Stadsparkens scen som den här dagen faktiskt har dubblerat sig och har två scener.

© 2023 Johan Gullberg - knytpunkt.com
75 Osorterade klickbara bilder.

Den som ville fira Sveriges nationaldag hadde många tillfällen att göra det för redan 7:50 började firandet vid Örebro slott för att sedan fortsätta lite senare på dagen med folkdans på Stortorget och avslutningen är på Stadsparkens scen som den här dagen faktiskt har dubblerat sig och har två scener.

Firande vid slottet.

Sveriges nationaldag firas på flera olika ställen men vi valde att starta vid slottet som börjar dagen redan 7:50 och det var många morgonpigga på plats för att höra talet av Landshövding Lena Rådström Baastad och musik från Hemvärnets musikkår Guldsmedshyttan och sång från kören KFUM- Voxette.
Det är mycket som hinns med under de 40 minuter som firandet pågår vid slottet, Landshövdingen håller tal, flaggan hissas, flaggor och fana delas ut till föreningar och som avslutning bjuds det på kaffe och en smörgås.

Landshövdingens tal.

Lena Rådström Baastad inledde sitt tal med att önska alla en god morgon och hon fortsatte med att tala om att det var just den 6 juni 1523 som Gustaf Wasa valdes till svensk kung och genom det så föddes Sverige och vi har sedan dess varit en självständig nation.
Ett år innan Gustaf Wasa valdes till kung så återtog han kontrollen över Örebro slott även om det då inte var ett slott utan en borg som hölls av Danskarna och Lena Rådström Baastad frågade retoriskt att undra hur historien sett ut om Gustaf Wasa inte lyckats ta borgen från danskarna.
den sjätte juni 1809 antog Sverige den regeringsform som la grunden för demokrati och rättigheter, men också våra skyldigheter som medborgare, året efter så var det i Örebro som Jean Baptiste Bernadotte blev vald till tronföljare och ledda Sverige in på en väg av demokrati och fred.

Vår landshövding talade också om att vi är en del av en allt oroligare omvärld och att vi nu behöver se över vårt försvar, försvaret håller på att byggas ut och Örebro är ett av sex civilområden där Lena Rådström Baastad som Landshövding även är civilområdeschef vilket gör att det är hennes uppdrag att förbereda de sju län som ingår i civilområdet så att de fungerar även i höjd beredskap eller krig.
- Sverige har valt fred och frihet som ledstjärna, men det betyder inte att vi kan frigöra oss från händelser utanför vårt land, vi lever i samförstånd med den omvärld som nu utmanas sa Lena Rådström Baastad.

Flaggor, fanor och kaffe.

Landshövdingen delade också ut flaggor och fanor, flaggorna har varit hissade på riksdagshuset och föreningar kan ansöka om att få en flagga eller fana.
I år så fick Kumla Barnensdag, Karlslund Hembygdsförening och Dansklubben Rockrullarna ta emot varsin fana och Örebro läns Blåbandsdistrikt, Vretens Kurs och Lägergård tog emot varsin flagga.
Firandet vid slottet avslutas med att det bjuds på kaffe och smörgås och under tiden så spelar Hemvärnets musikkår Guldsmedshyttan i Slottsparken, intresset för kaffe och smörgås var stort för kön ringlade lång och var nästan utanför parken en stund.

Soliga Stadsparken.

Nationaldagsfirandet avslutades i Stadsparken där föreningar av alla de slag hade informationsbord eller prova på aktiviteter och den här nationaldagen fylldes verkligen Stadsparken av föreningar och det visade på bredden av föreningar som finns i Örebro.
Föreningarnas bord sträckte sig genom en stor del av parken och det var en stor variation av föreningar på plats.

Ekobil, bil utan att äga en bil.

Vi pratade bland annat med ekobil som är en bilpool som riktar sig till de som vill ha tillgång till bil utan att behöva äga en egen bil.
I nuläget så har de 8 bilar i poolen men ju fler medlemmar desto fler bilar kan det bli och bilpoolen drivs av medlemmarna själva genom en ekonomisk förening, den som vill veta mer kan besöka www.ekobil-orebro.se.

Föreningen Vi finns här för dig i Örebro.

Vi finns här för dig i Örebro är en ideell förening som erbjuder hemlösa i Örebro mat på söndagar då alla andra aktörer har stängt berättade Daisy Luthman ordförande i föreningen.
Det är en väldigt liten förening som gärna vill bli större för att kunna hjälpa mer och all hjälp är välkommen.
Hemlösheten har ökat de senaste åren och speciellt bland yngre människor så det finns mycket at hjälpa till med för den som vill.

Politiska partier fanns också med.

Det var inte bara ideella föreningar av eller kulturföreningar som var på plats i Stadsparken flera politiska partier var också där för att prata politik.
Alla som jag pratade med var nöjda med dagen och de hade fått prata med många olika människor så det finn ett politiskt intresse när partierna är ute sedan får de prata om alla möjliga frågor naturligtvis men så blir det när de finns med på det här sättet.
Det var inte enbart partier som är med i Riksdagen som var på plats utan Kommunisterna var också i Stadsparken men det var det enda partiet som inte är med i vare sig Riksdag eller kommunfullmäktige som tog tillvara chansen att prata politik och de var väldigt nöjda eftersom deras bord var precis vid stora ingången till Stadsparken så de hade många möjligheter att prata med de som gick förbi.

Avslutning på Stora scenen.

Avslutningen på Nationaldagsfirandet var på stora scenen i Stadsparken som den här dagen har en liten scen också, Kulturskolan underhöll med musik och Teatervalvet visade upp ett smakprov på deras föreställning, Ringaren i Notre Dame och de lockade stor publik till den lilla scenen.
Det lilla smakprovet lockade säkert en hel del barnfamiljer att köpa biljetter för Teatervalvets uppsättning spelas i Wadköping under juni och juli och det är inte så många datum satta. Pjäsen riktar sig till barn över sju år.

Kommunfullmäktiges ordförande höll tal.

Jan Zetterqvist, ordförande kommunfullmäktige Örebro, höll ett kort tal där han sa att årets nationaldag är ju alla nationaldagars nationaldag eftersom det är 500 år sedan Sverige som land föddes när Gustaf Wasa valdes till kung av Sverige och det blev starten på ett självständigt land när Kalmar unionen upplöstes.
Jan Zetterqvist sa också att han firar nationens 500 år mer än att han firar att det var 500 år sedan som Gustaf Wasa blev kung och det har hänt mycket under de här femhundra åren.
1766 införde Sverige som fösta land en lag som gav rätt till det fria ordet, tryckfrihetsförordningen, den hade två delar, dels rätten för alla att trycka tankar och åsikter och rätten att ta del av myndigheters handlingar och trycka dem om man ville, den rätten kallas för offentlighetsprincipen, just den här tryckfrihetsförordningen blev lite kortlivad eftersom den bara fanns i sex år, men 1809 antog Sverige en ny regeringsform och då fick vi tillbaka tryckfrihetsförordningen, sedan har den förändrats och moderniserats senast var 1949 och den är grunden för alla friheter som vi har.
- Allt det där är grundläggande för vår demokrati och friheter som är värda att stå upp för sa Jan Zetterqvist.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar