×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2023-05-14  

Kungaparet besökte Örebro.

Kungaparet besökte Örebro.

Kung Carl XVI Gustaf firar i år 50 år som regent, vilket gör honom till den kung som har har varit regent längst tid och det firas med en rundresa till alla län i landet och under fredagen var han och drottningen på besök i Örebro.
Det var ett rätt så stort program planerat för besöket med besök på kulturkvarteret, lunch på slottet och en stor fest i Stadsparken.

© 2023 Johan Gullberg - knytpunkt.com
39 Osorterade klickbara bilder.

Kung Carl XVI Gustaf firar i år 50 år som regent, vilket gör honom till den kung som har har varit regent längst tid och det firas med en rundresa till alla län i landet och under fredagen var han och drottningen på besök i Örebro.
Det var ett rätt så stort program planerat för besöket med besök på kulturkvarteret, lunch på slottet och en stor fest i Stadsparken.

Inga förseningar.

Kungaparet kom med tåg till centralstationen och de kom precis i tid, till och med ett par minuter för tidigt, på centralstationen hälsades kungaparet av Landshövding Lena Rådström Baastad och Kommunstyrelsens ordförande John Johansson. Resterande av dagen fortsatte i samma stil, normalt brukar det bli förseningar under ett sådant här besök men inte den här gången utan de var oftast lite före tidsplaneringen vilket gjorde att allt flöt på väldigt bra och det kändes som ett avslappnat besök.

Trädplantering och fotoutställning.

Första stoppet för dagen var på Kulturkvarteret där de först fick lyssna på musik för att sedan titta på en fotoutställning med bilder från kungens tidigare besök i Örebro.
Besöket på Kulturkvarteret avslutades med sång från Kulturskolans barnkör och Kungen planterade ett silverpäronträd.
Karin Beckman verksamhetschef Kulturkvarteret höll ett kort tal innan trädplanteringen där hon bland annat sa att päronträdet har vad hon vet inga mytologiska egenskaper men det har en symbolisk betydelse som ett träd som kan bära frukt för kommande generationer och det blir en symbol för vad de vill åstadkomma med Kulturkvarteret.
Kungen var på bra humör och istället för att bara ha i ett par spadar med jord i hålet så fyllde han i all jord som låg och väntade med kommentaren, när man ändå håller på, han passade också på att prata lite med representanten från Brogrund om själva päronträdet.
- Vi tror att kulturen är en brobyggare och att man genom tillgång till kulturen kan göra skillnad för barn och unga, sa Karin Beckman.

Fest i Stadsparken.

Dagen avslutades med en stor fest i Stadsparken, underhållning av Örebro University Choir som den här dagen hade hjälp av musikklasserna från Pops Academy under ledning av Fredrik Berglund, på scenen var också Tommy Aldergrim och teckentolkade hela programmet inklusive musiken och det var riktigt bra gjort för Stadsparkens scen blir väldigt varm när solen ligger på.
Det var inte bara musik i stadsparken utan den som ville kunde hälsa på Scouterna i Örebro eller gå och får en svenskflagga och en pappers krona att ha på huvudet, det som lockade flest besökare var nog den lilla bilutställningen. Det var inte så många bilar på plats men de som fanns att titta på var lite ovanliga, jag kommer inte ihåg om jag har sett en McLaren på riktigt tidigare före firandet men nu har jag, sedan var det också en Porsche och en Rolls-Royce plus några andra bilar.

Tal av Landshövding och kommunstyrelsens ordförande.

Normalt när det hålls tal så är det en person i taget som talar men Landshövding Lena Rådström Baastad och Kommunstyrelsens ordförande hade vävt ihop sina tal den här dagen och det gjorde det roligare att lyssna på.
Landshövding Lena Rådström Baastad inledde talet med att säga att det var en ära att få visa upp ett blomstrande Örebro för kungaparet och att Örebro verkligen är rätt plats att fira konungens 50 år som regent eftersom det var i Örebro som släkten Bernadotte blev utsedda som tronföljare 1810 och det var då som Sverige gick från krig till fred och in i att bli en demokrati.
John Johansson sa i sitt tal att vi ska vara stolta över vår historia men att vi fortfarande skapar saker att vara stolta över, Kulturkvarteret är en sådan sak eftersom det finns både kulturskola och stadsbibliotek i deras lokaler förutom Örebro konsthall och konserthuset så det är mycket kultur under ett tak.
Örebro är också en fantastisk friluftskommun sa John Johansson, stråken efter Svartån ner mot Hjälmaren är magiska och åt andra hållet så har vi Kilsbergen som just nu håller på att utvecklas för att bli mer tillgängligt för Örebroarna.

Landshövdingen fortsatte på temat om klimatet och berättade i sitt tal att Örebro försöker ta sitt ansvar för klimatet och även om vi är något av ett transportcentrum eftersom vägar nöts här så tas klimatfrågan på allvar och från 2030 så ska all upphandling av tjänster kräva fossilfria transporter och det målet ska nås genom samarbete på många olika sätt.
- I vårt gemensamma klimatråd har vi beslutat att all offentlig upphandling från år 2030 ska kräva fossilfria transporter, det har gett eko över hela Sverige, transportnäringen, näringslivet och det offentliga går framåt tillsammans här i vårt län sa Lena Rådström Baastad.

Kungens tal i Stadsparken.

Naturligtvis höll kungen tal ifrån scenen i Stadsparken och jublet när han kom upp på scenen var öronbedövande.
Talet inleddes med att han hälsade alla och sa att student sångarna hade varit helt magiska och publiken var inte dålig den heller, vilket lockade till mer jubel.

Kungen tackade på sin och drottningens vägnar för det vara mottagande som de fått på sitt besök i Örebro och han kallade Stadsparken för en grön oas mitt i staden och det är precis så som vi vill ha det, 1965 så var det faktiskt kungens farfar som invigde Stadsparken när parken var helt ny.

Örebro har en speciell roll i kungafamiljens historia fortsatte kungen i sitt tal för det var ju här som Jean Baptiste Bernadotte blev vald till tronföljare under riksdagen 1810 och den riksdagen hölls i Örebro och Jean Baptiste Bernadotte var kungens farfars farfars farfar.
När kungaparet besökte Örebro 2018 så var anledningen att det var 200 år sedan som Jean Baptiste Bernadotte kröntes till kung Carl XIIII Johan.

I år så är det två andra jubileum som uppmärksammas, för det första så är det 500 år sedan som Gustaf Vasa valdes som kung och det var starten på den nationalstat som sedan har utvecklats till det moderna Sverige vi känner idag och det är värt att fira.
Året innan Gustaf Vasa valdes till kung så var han här i Örebro och återtog slottet från Danskarna och det andra jubileet är att det är 50 år sedan som jag blev kung och Sveriges statschef, det har varit mycket och många innehållsrika år, Sverige och världen har förändrats på sätt som vi inte hade kunnat föreställa oss 1973 sa Kungen i sitt tal.

Kungen talade också om att det genom alla år varit viktigt för honom att följa utvecklingen i landet och att uppmärksamma goda idéer och viktiga framsteg som görs, därför uppskattar kungaparet de resor de får göra i landet för att träffa olika människor och att få höra vad de har lyckats med i livet.
- Att se och uppleva allt vackert, fantastiskt som ryms i det här landet det är också en upplevelse och det har vi alltid tyckt om att få göra, sa Kungen.

Kungen berättade också i sitt tal att de åkte tåg till Örebro den här gången och resan gick lätt och smidigt, Örebro har jämt varit en naturlig mötesplats på grund av sitt läge och det har hänt mycket inom transport och logistiksektorn och utvecklingen fortsätter.
Under de senaste 500 åren har Sverige utvecklats enormt och takten ökade de senaste 50 åren, utveckling och framsteg hör till det som vi firar 2023 men ett jubileum är också ett bra tillfälle att se tillbaka och reflektera över det som varit och så avslutade kungen sitt tal.
- Nästa gång drottningen och jag kommer hit kanske vi kommer i en självkörande bil, vem vet, hoppas den hittar fram, sa kungen.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar