×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2022-10-05  

Nytt styre i Örebro kommun.

Nytt styre i Örebro kommun.

Under tisdagen presenterades det nya politiska styret för Örebro kommun under de kommande fyra åren och två partier är kvar men ett är nytt, Socialdemokraterna och Centerpartiet är kvar i den styrande majoriteten men Kristdemokraterna har bytts ut mot Moderaterna och på pressträffen så var respektive partiers kommunala ledare på plats.


© 2022 Johan Gullberg - knytpunkt.com
8 Klickbara bilder.

Under tisdagen presenterades det nya politiska styret för Örebro kommun under de kommande fyra åren och två partier är kvar men ett är nytt, Socialdemokraterna och Centerpartiet är kvar i den styrande majoriteten men Kristdemokraterna har bytts ut mot Moderaterna och på pressträffen så var respektive partiers kommunala ledare på plats.

Valresultatet ändrade förutsättningarna för styret av Örebro.

John Johansson (S) inledde pressträffen med att berätta att valresultatet gjorde det omöjligt att fortsätta med det gamla samarbetet mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna så det behövdes ett nytt samarbete och inget av blocken var en tydlig vinnare så samtal följde med alla partier utom Sverigedemokraterna och Örebropartiet.

Genom samtal med andra partier så har det funnits flera olika konstellationer att välja mellan men under tiden så har partier fallit bort för att till slut landa i det samarbete som presenterades idag där Moderaterna i Örebro är en ny samarbetspartner till Socialdemokraterna och Centerpartiet.
- Det har varit väldigt goda samtal, jag vill också tacka alla partier för de samtalen sa John Johansson.

En historisk dag för Örebro kommun.

Anders Åhrlin (M) inledde med att det här är en historisk dag för Örebro kommun och han stod nu tillsammans med två andra partier som vill ta ansvar för Örebro de kommande fyra åren.
Anders Åhrlin berättade att han pratat med alla andra partier och försökt hitta en väg fram men så som rösterna fördelades så var det svårt och att partier har svårt att diskutera med varandra gjorde inte saken lättare, men i samtal med Centerpartiet och Socialdemokraterna så gick det lätt och de vill fokusera på frågor som är viktiga att lösa och de har hittat saker där de har samma mål men vägen till målet är det som skiljer.
- Matematiken har varit emot oss men också det här med att många partier har svårt att diskutera med varandra sa Anders Åhrlin.

Centerpartiet har varit med och styrt längst av partierna.

Jimmy Nordengren berättade att Centerpartiet i Örebro faktiskt är det parti som har varit med och styrt kommunen längst av alla partierna nu och de är tacksamma för att få fortsätta att vara med och styra.

Centerpartiet har också pratat med alla partier utom Örebropartiet och Sverigedemokraterna och även om de samtalen har varit bra så landade det ändå i ett samarbete med Moderaterna och Socialdemokraterna till slut.
- Det här blev inte klart förrän nu det här och det känns jättebra sa Jimmy Nordengren.

En gemensam syn.

John Johansson (S) talade om att vi lever i oroliga tider och att det kommer bli några tuffa år framåt nu när vi är på väg in i en lågkonjunktur och de här tre partierna har en samsyn i vad som är viktigt och en del är att ha ekonomin i balans.

När det gäller ekonomi så är det inte aktuellt med vare sig en skattehöjning eller sänkning i budgeten som kommer, men hur det blir till nästa budget går inte att säga idag, vidare så ska ekonomin vara det styrande för framtida investeringar oavsett vad det gäller, BRT där första etappen snart är klar kommer att utvärderas innan etapp två startas för att se om det ger den effekt som var tänkt, sedan var det naturligtvis mycket mer som de tog upp väldigt snabbt men eftersom budgetarbetet inte är påbörjat än så är det svårt att säga hur det verkligen kommer att bli.
- Om en samstämmig kommunledning anser att en investering är nödvändig ska inget beslut fattas innan en genomlysning av ekonomin och olika alternativ är belyst sa John Johansson.

Örebro kommun kommer att styras av en majoritet.

John Johansson berättade efter pressträffen att han tycker att det känns bra för att Örebro kommun kommer att ha en stark ledning som också kommer att ha egen majoritet så att de kan ha förtroende för att få igenom sina förslag i kommunfullmäktige.
Samtalen har flutit på bra och John Johansson är nöjd över att redan ha ett styre på plats även om samtalen med andra partier också har inneburit ett förankringsarbete i det egna partiet så att alla är med i arbetet.

Det viktigaste i det här samarbetet för John Johansson är att det kan fattas viktiga beslut för Örebroarnas trygghet och välfärd står högt på agendan och också fortsätta arbetet med att göra Örebro självförsörjande på grön el.
- Det är ju viktigt inte bara för klimatets skull utan också för ekonomins skull vi vet att det är en smart investering för att minska kostnaderna framöver sa John Johansson.

Vi har varit ganska samstämmiga.

Jimmy Nordengren (C ) berättade att det kändes bra att ha ett styre på plats nu efter allt spekulerande som har varit, det kommer antagligen bli en tuff tid framåt men det är ändå kul att sitta kvar i styrande ställning och Centerpartiet kan vara nyttiga att ha med eftersom de faktisk har vanan inne att styra Örebro kommun.
Om man tittar på de valplattformar som partierna hade inför valet så är de inte jättelångt ifrån varandra sa Jimmy Nordengren och det har gjort att den plattform de nu har tagit fram för styret av Örebro kommun är något de alla står bakom, den stora skillnaden är vägen de vill ta till målet. - Vi är inte jättelångt ifrån varandra det är mer vägen dit, alla vill ju till exempel att alla barn ska klara skolan sa Jimmy Nordengren.

Det har diskuterats högt och lågt.

Vi har haft väldigt mycket att diskutera sa Anders Åhrlin men samtidigt gjorde det att det var en bra process, sedan så känner de ju varandra rätt så bra vid det här laget efter alla diskussioner de har haft genom åren och de kan varandras politik också.

Vi står inför tuffa tider och då gäller det att ha en kommunledning som tar ansvar för ekonomin och som ser att örebroare har det tufft ekonomiskt idag och det ser ut som att det kommer bli värre framöver så det gäller att säkra välfärden för alla örebroare.
Anders Åhrlin har under flera år talat för ett narkotika team och nu blir det verklighet men det betyder också att det är mycket arbete som måste göras med att ordna arbetsrutiner och liknande innan det kan vara igång fullt ut men han ser fram emot att få starta det arbetet, men sedan hur lång tid det kommer att ta är omöjligt att säga.
- Vi har ändå byggt liksom en politisk bas tillsammans på ett sätt som gör att vi vet var vi har varandra sa Anders Åhrlin.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar