×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Öppet forum – För trygghet och säkerhet.


Samtal om hederskultur och mäns våld mot kvinnor.


Satsning på belysning och fortsatt utveckling.


Idrott och integration i Förortslyftet.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2013-07-06  

Invigning av tunnel i Vivalla.

Invigning av tunnel i Vivalla.

Några ungdomar från Vivalla har under tre veckor haft som sommarjobb att utsmycka tunneln mellan Vivalla och Vivallakullen.
Den tidigare grå och mörka tunneln har nu blommor, djur och massor med färger och blir på så sätt mycket trevligare att passera.

© 2013 Johan Gullberg - knytpunkt.com
6 Klickbara bilder.

Några ungdomar från Vivalla har under tre veckor haft som sommarjobb att utsmycka tunneln mellan Vivalla och Vivallakullen.
Den tidigare grå och mörka tunneln har nu blommor, djur och massor med färger och blir på så sätt mycket trevligare att passera.

Art Kod ett projekt riktat mot ungdomar.

Art Kod är ett projekt som riktar sig mot ungdomar och de vill ge ungdomar chansen att vara med och påverka i stadsplanering och ge dem en möjlighet att synas i det offentliga rummet.
Kicki Hendahl är projektledare för Art Kod och hon berättade att de genom projektet vill hitta vägar att få kontakt med ungdomar, idag är det sällan ungdomar får en chans att påverka när det gäller stadsplanering men Kicki Hendal tror att viljan finns inom Örebro Kommun att involvera ungdomar mer aktivt, den stora frågan är hur man kommer i kontakt med ungdomarna.

Ett stort projekt fyllt av många små.

Art kod är ett flerårigt projekt och målningen i Vivallatunneln är bara en del, de har många fler projekt på gång även om det i nuläget inte finns något spikat inför framtiden.
Tunnelprojektet var av en lite annan karaktär än vad de tänker normalt eftersom de sökte sommarjobbare, det viktiga var att det var ungdomar från Vivalla som var med.

Målade in i det sista.

Torkel Sjöstrand var med sista veckan och målade i tunneln, Torkel arbetar för Dokument Press och det var han som färdigställde ungdomarnas ideer till målningar för tunneln.
Torkel hade en del att arbeta med när han kom i sista veckan och sedan hade han varit med och målat nästan ända fram till invigningen på eftermiddagen.

Roligast var att måla.

Roweyda Gesey var en av tjejerna som var med och målade tunneln och hon berättade att det första de gjorde när de samlades var att åka upp till centrala Örebro och titta på Open Art, Roweyda Gesey gillade Narvalen bäst av det hon såg på Open Art och det var hennes ide med en Tiger i varje ända av tunneln.
Tigrarna är målade över hörnen på tunneln och båda två är på väg in i tunneln så det första men ser är svansen, vilket lockar in i tunneln för att se om hela djuret finns.
Roweyda Gesey hade inte så många ideer direkt när de kom hem efter Open Art vandringen, men lite senare så fick hon flera ideer och de hamnade på väggarna.
Roweyda Gesey sa också att det var roligt att vara med och måla i tunneln och även om det var kul att ta fram alla ideer så var målningen roligast.

Tigrar, blommor och text.

Invigningstalet hölls av Najim Al-Ganas och han pratade mycket om att han känner igen sig i bilderna som nu finns på väggarna.
Texterna som finns avspeglar hur många i Vivalla ser på sitt område och efter vilka normer de försöker leva.
Efter invigningen berättade Najim Al-Ganas att det här projektet var annorlunda eftersom det var boende i Vivalla som var med och gjorde något för området, normalt när det är projekt så kommer det människor utifrån och säger så här gör vi, det är väldigt sällan som någon från området får vara med och bestämma och han skulle gärna se fler av den här typen av projektarbeten i framtiden.

Färgglad tunnel med både bilder och text.

Tunneln är utsmyckad inte bara med målningar utan också text och ena sidan finns orden Hopp Tro och kärlek och på den andra finns det flera olika positiva meddelanden.
Det märks att det har varit eftertanke med i arbetet och jag hoppas att de som passerar tunneln tar sig en minut att stanna till och faktiskt läsa det som står på väggarna, meddelandena är positiva och det är något vi alla kan behöva läsa ibland.

Kulturhuset och Art Kod.

Elin Hector verksamhetsledare på Kulturhuset var med under invigningen och Kulturhuset är en av aktörerna i projektet Art Kod.
Kulturhuset stöter ofta på frågan om hur unga ska få ta plats i det offentliga rummet och även om Kulturhuset ofta har utställningar av unga konstnärer så finns det ett behov av att få flytta ut i det offentliga rummet ibland, den frågan är viktig för kulturhuset berättade Elin Hector och det är en fråga de har arbetat länge med och nu med Art Kod får de en chans att arbeta mer strukturerat.
Kulturhuset har många olika kanaler för att få kontakt mer ungdomar just det här med tunneln var inom ramen för sommarjobb men annars så passar de på när Kulturhuset har olika arrangemang eller när det händer andra saker där Kulturhuset är med.

Inte bara tunnelmålningar.

Ungdomarna som målade tunneln i Vivalla målade också på spånskivor och de kommer att ställas ut på Kulturhuset.
Kulturhuset arbetar också för att Örebro ska få en laglig graffiti vägg i Örebro, det finns i andra städer och Elin Hector berättade att det är dags att det finns en i Örebro också.
Både vuxna och ungdomar skulle behöva en laglig vägg där de kan flytta ut sin konst, det är viktigt för en stad att ha sådana ytor.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar