×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2009-12-09  

Good Morning Blues sist ut på Örebro Jazz och Blues Club för året.

style="background-color:#000000; background-image:URL(bilder/black.png); display:block; overflow:auto; width:480px; height:650px;"> ©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Örebro Jazz och Blues Club hade enligt tradition Good Morning Blues som sista band för höstens program.
Det var lite diskussioner om hur många år det är som Good Morning Blues har varit sista bandet ut för hösten men någonstans mellan 10 - 15 gånger är det och som Claes Janson sångare och gitarrist i bandet sa, det är inte så viktigt hur länge det är bara vi får komma tillbaka nästa år.

Men innan det var dags för Good Morning Blues att gå på scenen så var det denna gång ett förband från musikhögskolan som kallar sig Ren Trio och består av Josefine, Johan och Daniel.

Inledningen på kvällen var i jazzens tecken och det är lite ovanliga instrument på scen. Basfiol och Xylofon är inte något vi hör ofta när vi lyssnar på musik, xylofon passar utmärkt till den lite mer finstämda jazzen och basfiolen kommer också till sin rätt i den kombinationen. Ofta när det finns en basfiol med så hörs den inte så tydligt mot de andra instrumenten som gitarr men tillsammans med xylofon passade den utmärkt. Josefine som sjunger gjorde också ett bra jobb, hennes lite spröda röst passade utmärkt till de låtar de valt att spela under kvällen.

Vi fick bland annat höra två sånger skrivna av Josefine själv och de avslutade med Dream a little dream.

Efter förbandet så var det en kort paus tills det var dags för Good Morning Blues att ställa sig på scenen och applåderna startade medan de var på väg mot scenen så konferencieren Cecilia Bucht-Sandberg behövde inte göra någon lång presentation av bandet.

Good Morning Blues startade kvällen i full fart med blues klassikern Kansas City av Jerry Leiber och Mike stoller. I bandet finns det inte enbart en sångare utan det är tre av medlemmarna som sjunger även om Claes Janson är den som har flest låtar att sjunga. Thomas Lindrot som är basist och sångare underhöll oss med en riktig gammal goding At Last som flera olika artister spelat in.

Good Morning Blues är ett avslappnat gäng och det kanske inte är så konstigt då bandet startades redan 1967, den nyaste medlemmen i bandet är gitarristen och sångaren Anders Johansson som under kvällen hade lite problem med sin gitarrförstärkare. Men problemet löste han genom att låna Claes Jansons förstärkare i stället så att det enbart blev en gitarr som användes på scen.

I pausen på spelningen var det dags för Örebro Jazz och Blues Club att dela ut sitt stipendium till en ung lovande jazzmusiker. Årets stipendiat var Arvid Inberg, en ung lovande trombonist.

Arvid Inberg var förband på Örebro Jazz och Blues Clubs förra arrangemang då de gästades av Arnesen Blues Band. Cecilia Bucht-Sandberg presenterade utdelningen av stipendiet med att det är alltid trevligt att få lyssna till duktiga musiker men det behöver även fyllas på underifrån, därför har Örebro Jazz och Blues Club ett stipendium som de delar ut till en lovande ung musiker sista konserten för året. Örebro Jazz och Blues club har även hämtat sina förband från de olika musikutbildningarna som finns här i Örebro.

Motiveringen till Arvid Inbergs diplom var att han utsetts till ÖJBC:s ungdomsstipendiat för sin stora musikaliska talang och hans utvecklade sinne för det musikaliska hantverket.

Arvid Inberg har spelat på jazzklubben flera gånger både med sitt egna band och tillsammans med Blues Big Art Band han studerar just nu på Risberga skola musikestetiska programmet och tar studenten i vår. Men även utanför skolan är det mycket musik för Arvid, han har varit en flitig elev även på Kulturskolan som Cecilia Bucht-Sandberg passade på att tacka för deras jättejobb med sina elever.

Förutom stipendiet så fick Arvid Inberg även en tavla av Lars-Åke Kjellman som är ägare till Galleri 19 i Örebro och har som tradition att ge stipendiaten en litografi.
I år blev det en tavla som inte följde traditionen med en litografi på en känd jazzmusiker utan det blev en målning av en karnevalsdrottning i Rio för att ge Arvid andra influenser i sitt musikskapande.

Arvid Inberg fick även boken All That Swedish Jazz av Lisbeth Axelsson som är en av författarna till den nyutkomna boken om 12 svenska jazzmusiker.

Arvid själv valde att tacka en av sina lärare Stefan Skoglund för all hans hjälp och stöd med trombonen.

Efter pausen och stipendieutdelningen var det återigen tid för mer blues musik från Good Morning Blues.
De som undrar över bandnamnet kan få reda på att när bandet startades så var det enda alla medlemmar kunde spela Good Morning Blues och då blev det även namnet på bandet.
Good Morning blues är ett lite ovanligt band på mer än ett sätt, men att lyckas hålla ihop bandet sedan starten 1967 utan att byta ut flera av medlemmarna måste ses som ovanligt. Men de har faktiskt inte bytt åt så många, däremot har det tillkommit några på vägen.

Bandet består av Jan Wärngren piano, Thomas Lindroth bas och sång, Björn Sjödin trummor, Claes Janson gitarr och sång, John Högman saxofon, Bosse Broberg trumpet och Anders Johansson gitarr och sång.

Med denna kväll tar nu ÖJBC ledigt över jul och nyår, de är tillbaka igen den 19 januari med Jump 4 Joy och hela våren håller de sedan jazz- och bluesscenen i Örebro vid liv.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar