×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2009-03-19  

90% Paradis

> ©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Nu är det snart premiär för 14*s nya teater uppsättning på Kulturarenan i Vivalla.
Föreställningen heter 90% Paradis och belyser Örebros musikscener under tre olika epoker, den börjar med svartklubben Birdland som låg i källaren på Örebro teater under 1950-talet och där det dansades till jazzmusik.
Sen flyttas publiken fram till 70talet och Husets progg/rock scen för att sedan avslutas i Vivalla med sitt starka Hiphop fäste.

Många som är uppvuxna i Örebro kommer säkert att känna igen sig i pjäsen ibland.
Även om vi bara såg en liten del av Birdland så gav det mersmak och 14* har lyckats göra en föreställning som har goda möjligheter att locka en stor publik, vare sig man har ett teaterintresse eller inte.
90% Paradis med sin blandning av musik, dans och historieberättande kan säkert locka en publik som normalt inte ser teater just för att den känns fräsch och behandlar ett ämne som många Örebroare säkert kan förhålla sig till nämligen musiken.

Thomas Dahlberg inledde visningen med att berätta att 14* är grannskapsteater, så att ensemblen består av både amatör och etablerade skådespelare och nytt med 90% Paradis är att de samarbetar med Kompani Raande-Vo.
Grannskapsteater kallas normalt för Communityteater men Thomas Dahlberg har valt att översätta det engelska namnet till Svenska och det passar in bra eftersom 14* är ett samarbete på flera olika nivåer.
Tanken är att integrera teatern i Vivalla och i Baronbackarna där 14* också är verksamma, produktionen är rätt stor då det är 18 personer som kommer att vara på scen och de har arbetat mycket med att uttrycka sig genom dansen och musiken.

90% Paradis är baserad på minnen från människor som var med både på Birdland, Huset och i Vivalla men sen är det inte enbart historiska fakta utan berättelsen är baserad på fakta.
De som var med på Huset eller Birdland kan säkert känna igen delar i föreställningen, Vivalla representerar nutiden och Mona Keinan som arbetar med en tjej grupp i Vivalla är även med på scen och agerar i pjäsen.

Regissör är Mattias Knave som tidigare har gett flera tecknade figurer på filduken svensk röst men han har även regisserat flertalet teateruppsättningar på olika teatrar i landet.
Hans största utmaning med 90% Paradis var att hitta ett språk som fungerar för alla, då det är medverkande från många olika delar av jorden så var just språket det svåraste att lösa men de verkar ha lyckats.
Mattias Knave har även fått en ny erfarenhet genom att arbeta med dansare som enligt honom är mer beredda att prova nya saker än vad skådespelare kan vara, men det har smittat av sig lite på skådespelarna som gärna diskuterar mer och analyserar det de gör. Sen att de säkert kan ha fört över lite av sitt analysbehov på dansarna är en annan sak. Dansare och skådespelare arbetar ofta helt olika så det har varit lite att samköra med gemensamma tider och liknande men det har varit utmaningar som Mattias Knave har uppskattat och han verkar ha gjort ett bra arbete.

Mattias Knave berättade att han för tillfället bor i Vivalla och inte kände till mer om området än att Svensson Svensson hade döpt sitt bostadsområde till Just Vivalla i serien.
Nu när han har varit på plats själv i området så har han märkt att serien har inget med verkligheten att göra, men han trivs och tycker att Vivalla är en bra plats att bo på.
Om han hade någon förutfattad mening om området så var det väl att han trodde att det skulle vara litet men han jämför Vivalla och Rinkeby i Stockholm på ett positivt sätt.

Kompani Raande-Vo är inga främlingar i Vivalla eftersom de har haft Kulturarenan som sin bas tidigare.
Idag har de sin bas i Rudbecksskolans aula. Kompani Raande-Vo leds av koreografen och dansaren Lena Josefsson. Lena Josefsson är ett känt namn inom dansen och hon har blivit uppmärksammad för sina verk, hon har bland annat fått Cullbergpriset 1999.

Teater Västmanland har även de lånat ut en skådespelerska till uppsättningen av 90% Paradis, Katarina Söderberg som har varit på Teater Västmanland i Västerås sedan 1980 och har hunnit med att medverka i många av deras teater uppsättningar genom åren.

Bosse Eriksson som även han är en av ensemblen berättar att det även kommer att hända saker utanför Kulturarenan, Studiefrämjandet kommer att ha en utställning med bilder från tiderna som ingår i föreställningen och ScenIt kommer att ha olika band som spelar, allt är inte helt klart i nuläget men det kan säkert bli intressant för de som ska se föreställningen att få lite mer information om historian bakom.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar