×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:


2021-12-11

Rock & Blues på Clarion.De senaste 5 videona.

Satsning på belysning och fortsatt utveckling.


Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2009-01-16  

Villa vägen ut - Susanne

> ©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Under torsdagen var det presskonferens inne på det nya Villa vägen ut som öppnar i Örebro.
Villa vägen ut - Susanne som det kommer att heta är ett efterlängtat boende för kvinnor som vill bryta ett drogberoende och komma tillbaka till ett liv fritt från missbruk.

Konceptet Villa ut kommer från Göteborg där det redan har pågått sedan 2002 och det drivs som kooperativ i en form av social franchising, tanken är att sälja platser till både kommuner och kriminalvård eller andra intressenter. Konceptet med Villa vägen ut är att personalen erbjuder inte någon form av vård utan de ska vara starka förebilder så beskriver Elisabeth Lindgren deras uppdrag.
Elisabeth Lindgren är den person som i flera år har drivit på för att Örebro ska ha en möjlighet att hjälpa kvinnor med missbruksproblem att komma tillbaka till ett normalt liv. Tidigare har Örebro haft kvinnohus och även kvinnojour men där är inte kvinnor som missbrukar välkomna, vilket gör att de kvinnor som lever i ett missbruk inte har någonstans att vända sig till att få hjälp om de till exempel blir misshandlade av sin partner.

Att Elisabeth har varit en drivande kraft beror på hennes egna erfarenheter, dels så har hon själv varit missbrukare och så hade hon kontakt med Susanne som kom från Örebro och levde i ett våldsamt förhållande samtidigt som hon var missbrukare, det enda socialtjänsten i kommunen där Susanne levde kunde göra när det blev för jobbigt var att betala en tågbiljett hem till Susannes mamma som bor kvar i Örebro.
Susannes mamma var den som förmedlade kontakten mellan Susanne och Elisabeth, så Elisabeth hade kontakt med båda två och kunde följa Susannes väg i livet och såg då att hjälp fanns inte att få om man var missbrukare och kvinna då kvinnohusen ej tar emot kvinnor med missbruk.
Historien om Susanne fick ett tragiskt slut då hon blev knivhuggen till döds av sin partner, men hennes historia fick Elisabeth att vilja förändra hur det ser ut för missbrukande kvinnor.

Tanken med Villa vägen ut Susanne är att det kommer inte att erbjudas någon vård och de fem kvinnor som kan få plats i villan ska alla vilja bli drogfria och de får även skriva på ett kontrakt där de går med på de regler som finns i villan. Huset som kommer att bli Villa vägen ut i Örebro ligger på öster och de som ska arbeta där har själva ordnat huset invändigt, även om alla möbler inte hunnit anlända innan presskonferensen så har de eftersträvat att få huset att bli just ett hem och när alla möbler kommer så är det inget de har köpt i andra hand utan det är helt nya möbler från IKEA eftersom de tycker att det är viktigt att kvinnorna som kommer får känna att de är värda att ha det fint runt sig.

Rasmus Persson(C) som även han har arbetat för att det här ska bli av var nöjd över att äntligen ha ett ställe där missbrukande kvinnor är välkommna och när han ser framåt så finns det möjlighet att utveckla konceptet, Örebro Kommun har gått in och köpt två av platserna för ett år framåt vilket var en nödvändighet för att Villa vägen ut - Susanne skulle kunna starta och Rasmus Persson sa att det var roligt att kunna vara med och göra en sådan här sak speciellt nu när det är lågkonjunktur.

Villa vägen ut Susanne kommer att drivas av fyra kvinnor som alla har en bakgrund där missbruk finns med och enligt Elisabeth är det en spetskompetens de har, eftersom de själva har varit där så vet de hur det är och kan hjälpa på ett annat sätt genom att vara förebilder och visa att det går att förändra sitt liv.

Tillbaka

Kommentarer:

2009-01-17 13:43:20   Av: carina

Jag tycker verkligen det är toppen att det ska öppna ett ställe för kvinnor här i Örebro,det behövs.Och jag vet att det är underbar personal som ska jobba där,och har även vänner som vill söka sig som boende där.Lycka till!

2009-02-19 14:07:51   Av: Marguerithe

Äntligen......
Det är helt underbart att ni nu har kommit igång. Lycka till!!!!!

2009-03-16 22:13:03   Av: Eva Marcusdotter

Hej - härligt att ni kommit igång! Lyssna när Elisabeth berättar mer - torsdag 23 april kl 18.30-20.00, Café Mummel och Mums, Stadsbiblioteket, Arr: Föreningen L&SEK, lokal utveckling och social ekonomi i Örebro län.
http://www.losek.se

2009-03-18 11:45:38   Av: Johanna

Jättebra och kul att det drivs ett boende för kvinnorna i Örebro.
Jag önskar er all lycka och hopp att det går bra för er!

2009-10-02 02:26:22   Av:

personalen ingen rutin bara eget missbruk och det räcker inte.måste ha någon utbildning ?anonym fd miss

2010-01-06 21:55:47   Av: RaZz

en beroende kan bäst hjälpa en annan beroende ;)
Önskar er all lycka =)

2011-05-26 18:57:39   Av: Corrrona

Det är med värme jag läser om Villa vägen ut....
Hur kan man stötta ,hjälpa ,arbeta med er...
är hemskt intresserad...

Mvh från en kvinna som vet och känner med er...

Lämna en kommentar