×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2008-10-26  

Fläsket Brinner.

> ©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Under tisdagskvällen kunde den som ville få en nostalgitripp tillbaka till början av 1970-talet av Fläsket brinner när de spelade på Frimis i Örebro.
Konserten anordnades av Örebro Jazz & Blues Club och var den femte konserten på Frimis sedan de blev tvingade att flytta från Strömpis.

Cecilia Bucht-Sandberg som är vice ordförande i föreningen agerade som konferencier under kvällen och hon riktade ett stort tack till Kävesta musikhögskola som ställde upp med förband till kvällen då musiklinjen hade ställt in med kort varsel. Publiken fick lyssna på bandet Räddarna i nöden som levererade jazz av hög kvalitet.
Publiken fick lyssna till lite blandad mix av jazz och de blev uppskattade. Kul att se så unga och duktiga musiker.

Efter en liten paus och omriggning av scenen var det dags för Fläsket Brinner att kliva upp på scenen. De var så pass spelsugna att de klev upp på scenen tio minuter innan de skulle börja och sedan ropade på Cecilia Bucht-Sandberg så att hon kunde introducera dem.
Trots att de började spela några minuter för tidigt så höll de ändå på så länge som de skulle, med endast en liten paus mitt i.

Fläsket brinner är ett av de band som har återuppstått under 2000-talet. Bandet startades 1970 av Sten Bergman som behövde ett band som kunde fullfölja de redan bokade spelningarna för bandet Atlantic Ocean.
Fläsket Brinner är ett sådant där band som har funnits med massor av olika medlemmar och konstellationer, men musiken har alltid varit instrumental och i centrum.

Dagens version av bandet består av Anders Ekholm på tenor saxofon, Thomas Jutterström orgel, Göran Lagerberg bas, Erik Dahlbäck trummor och Bengt Dahlen gitarr. Erik Dahlbäck och Bengt Dahlen har varit med sedan starten och de andra har kommit till under vägen. Sättet att presentera bandet var roligt och opretentiöst och visade på att de känt varandra länge, den känslan fanns under hela spelningen och det är trevligt att se musiker som är samspelta även när de spelar nya stycken för första gången på scen.

Jag som är lite för ung för att ha varit med under progg epoken kan erkänna att när jag tänker på proggmusik så tänker jag i första hand på Hoola bandoola band och Björn Afzelius, kanske inte så konstigt eftersom de är mer välbekanta för oss som inte var med när det begav sig. Progg var mycket mer än de politiska banden eller artisterna och Fläsket brinner visar upp en helt annan sida, en mer jazzig och alternativ sida enligt mig.

Publiken bjöds på en kavalkad av låtar från Fläsket Brinners tre släppta album och även om publiken under kvällen inte var så stor så verkade den vara desto mer engagerad i musiken. Enligt Per-Erik Öhrman sekreterare i Örebro Jazz och Blues club så hade de sålt knappt 80 biljetter till kvällens konsert och det var lite mer än de räknat med så han var nöjd med kvällen.

Örebro jazz och blues club är en förening för älskare av just jazz och blues musik, medlemmar i föreningen går in på deras konserter till rabatterat pris och de anordnar många konserter per år. Föreningen håller i ett höst och ett vårprogram med musik och de försöker variera utbudet så att alla har möjlighet att hitta något de gillar. Normalt ligger de 6 månader före i planeringen enligt Per-Erik Öhrman men samtidigt så kan det hända att turneer startas sent så det kan vara lite svårt att planera allt så långt i förväg, naturligtvis kan även det motsatta gälla då speciellt om det är musiker som inte är bosatta i Sverige, de behöver längre framförhållning och kan bli bokade långt i förväg vid behov, annars så är det svåraste att veta vilka artister som kommer att locka mest, under höstens program så var det Whispering band med Svante Thuresson som lockade mest, då var det sålt över 300 biljetter vilket gjorde att det var trångt på Frimis.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar