×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2022-06-08  

Nationaldagsfirande i Stadsparken.

Nationaldagsfirande i Stadsparken.

Äntligen dags att fira Sveriges nationaldag och nu var det äntligen dags för ett riktigt firande efter två år av digitalt firande och det verkade som att många hade saknat det riktiga firandet för Stadsparken i Örebro var nästan överfull med människor.
Det var inte enbart underhållning från två scener utan också en del föreningar på plats eftersom föreningarnas dag också var sjätte juni i år.

© 2022 Johan Gullberg - knytpunkt.com
75 Klickbara bilder.

Äntligen dags att fira Sveriges nationaldag och nu var det äntligen dags för ett riktigt firande efter två år av digitalt firande och det verkade som att många hade saknat det riktiga firandet för Stadsparken i Örebro var nästan överfull med människor.
Det var inte enbart underhållning från två scener utan också en del föreningar på plats eftersom föreningarnas dag också var sjätte juni i år.

En nystartad förening.

Det var många föreningar som visade upp sig med informationsbord i Stadsparken den här nationaldagen och vi passade på att prata med en helt nystartad förening som heter Örebro Mörkerrumsällskap och eftersom det är en nystartad förening så var hela styrelsen på plats i Stadsparken, deras tanke är att finna likasinnade som gillar att fotografera med gamla analoga kameror och sedan framkalla sina bilder själva, i dagsläget så har de ingen lokal att vara i men när de har hittat det så har de flera planer för vad de vill göra och det är bland annat att erbjuda hjälp till att göra gamla bilder digitala, för idag så finns det många som har gamla negativ hemma men ingen möjlighet att föra över dem till datorn eller att hålla kurser i framkallning för det är en process som kan verka magisk när bilden börjar synas på pappret.

Stort firande.

Nu efter två år utan nationaldagsfirande så var det tillbaka som det var innan pandemin startade och förutom firandet i stadsparken så var det firande lite överallt under dagens gång.
Firandet i stadsparken arrangerades av Kulturskolan och Medborgarskolan och det bestod naturligtvis av unga talanger som fick vissa upp sig.
Förutom musik av lite olika slag så var det också dansuppvisning i år och det var roligt att de hade valt något mer än musik att visa upp för kultur är mycket mer än musik.

Två scener.

En nyhet för i år var att de hade två scener, naturligtvis den stora fasta scenen och en mindre uppbyggd scen på vänster sida om stora scenen, det gjorde att det inte blev så mycket väntetid för omriggning, för när det behövde möbleras om på stora scenen så kom det musikunderhållning från den lilla scenen, det är ett smart sätt att behålla publikens intresse.
På stora scenen var Tobias Kandenäs konferencier och han gjorde ett riktigt bra jobb med att underhålla publiken mellan de olika musikaliska underhållningarna.

Årets förening.

I år så var prisutdelningen för bästa föreningen tillbaka precis som det ska vara och Helena Astvald, ordf. Örebro Föreningsråd, var den som delade ut priset och hon berättade också att priset har delats ut i många, många år och att de just nu har 250 föreningar som är medlemmar i föreningsrådet för det är ju naturligtvis ett av kriterierna för att kunna vinna priset, att föreningen gör ett bra jobb är ju självklart också viktigt och de vill gärna ha en förening som sticker ut lite och gör det där lilla extra i sin verksamhet.

Idag så finns det mellan 1500 – 2000 föreningar i Örebro och alla demokratiska och ideella föreningar är välkomna att gå med i Örebro föreningsråd.
Helena Astvald berättade att föreningen hade det svårt att välja i år men till slut så enades de om att ge priset till Örebro SK Handboll Herr med motiveringen, som sagt det är många som gör mycket bra saker men det som vi fastnade för det var integration och inkludering, jag vet att ni jobbat för att utöka samspelet mellan stadsdelarna, jag vet också att ni jobbar för att få människor med funktionsnedsättning att röra på sig och få en socialgemenskap och det var det som stack ut.
Priset togs emot av Jerker Lindgren ordförande ÖSK Handboll Herr och han berättade att man kan ha sportsliga mål i föreningen, vilket de har för de satsar på att ha ett elitlag men också arbeta för att människor som normalt inte är med i idrottsrörelsen också får komma in i den här gemenskapen och därför har vi ett integrationsarbete i flera stadsdelar i Örebro och vi har verksamhet för rörelsehindrade också och det är det som är nyckeln i det här att ha en idrottsförening som tilltalar så många som möjligt.
Priset betyder otroligt mycket för oss sa Jerker Lindgren, vi har hållit på i många många år med det här och vi har lite koll på priset för det började delas ut 1988 så det är inte så många som har fått det.

Tal av Jan Zetterqvist.

En annan tradition är att kommunfullmäktiges ordförande får håll tal från stora scenen och så var det också denna gång och nu heter Kommunfullmäktiges ordförande Jan Zetterqvist (S) och hans tal var en hyllning till demokratin.
Talet inleddes av att idag firar vi Sverige och Sverige är att vackert land med slätter älvar och dalar men det vackraste sa Jan Zetterqvist det är att vi har demokrati och vi har haft demokrati i nästan exakt 100 år och demokratin har tjänat Sverige bra, vi har rest oss från ett av de fattigaste länderna till ett av de rikaste i Europa och den resan har gått hand i hand med demokratin.
Demokrati är inte alltid självklar, idag ser vi i Europa och andra delar av världen att demokratin är hotat på flera olika fronter och Freedom house som mäter demokratin i världen har visat att det i genomsnitt går bakåt för demokratin i världen och så har det varit sedan 2005 och vi har sådana krafter i vår närhet vilket Ryssland visade med sitt angrepp på Ukraina.
Rysslands krig syftar till att motverka demokrati i Ukraina och att neka Ukraina att välja sin egen framtid.
I demokrati ingår ett antal rättigheter så som yttrandefrihet, informationsfrihet, mötesfrihet, demonstrationsfrihet, föreningsfrihet och religionsfrihet, det kan låta lite grått och tråkigt när det listats på det här sättet men tänk på att alternativet är diktatur och förtryck då blir punkterna på en gång mycket bättre och en av grundpelarna i ett demokratiskt samhälle är att människor deltar, i en demokrati så får man engagera sig i olika frågor och påverka politiken genom fria val och det sa Jan Zetterqvist att han tycker är värt att försvara.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar