×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Öppet forum – För trygghet och säkerhet.


Samtal om hederskultur och mäns våld mot kvinnor.


Satsning på belysning och fortsatt utveckling.


Idrott och integration i Förortslyftet.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2021-07-16  

Värdig minnesstund i Stadsparken.

Värdig minnesstund i Stadsparken.

Under torsdagseftermiddagen hölls en minnesstund för de omkomna i flygplansolyckan vid Örebro flygplats 8:de juli.
Det var flera arrangörer för den här minnesstunden, Länsstyrelsen Örebro län, Örebro fallskärmsklubb, Svenska kyrkan och länets kommuner, alla arrangörer flaggade också på halv stång under dagen och det gjorde även region Örebro län för att hedra de omkomna.

© 2020 Johan Gullberg - knytpunkt.com
12 Klickbara bilder.

Under torsdagseftermiddagen hölls en minnesstund för de omkomna i flygplansolyckan vid Örebro flygplats 8:de juli.
Det var flera arrangörer för den här minnesstunden, Länsstyrelsen Örebro län, Örebro fallskärmsklubb, Svenska kyrkan och länets kommuner, alla arrangörer flaggade också på halv stång under dagen och det gjorde även region Örebro län för att hedra de omkomna.

Minnesstund med många deltagande.

Det var många som kom till Stadsparkens stora scen för att vara med under minnesstunden och arrangörerna hade tänkt på allt och lite till med tanke på den värmevåg som just nu ligger över Örebro, så de delade ut vatten och paraplyer till de som satt i solen.
Det fanns också flera organisationer på plats så som röda korset och Örebro kommuns POSUM grupp med fler.
Örebro kommuns POSUM grupp är en krisgrupp som rycker in vid traumatiska händelser och POSUM står för Psykiskt Och Socialt Omhändertagande Vid Olyckor Och Katastrofer och att de fanns på plats i sina blå västar var en fin gest av arrangörerna.
Moderator för minnesstunden var Anna Olofsson, länsråd, och hon genomförde sin uppgift på ett lågmält och värdigt sätt.

Start och slut med violinmusik.

Violinisten Hans Elvkull och altviolinisten Linn Elvkull från Svenska kammarorkestern både startade och avslutade minnesstunden med känslosam musik och just att det var violiner kändes passande under den här minnesstunden eftersom violinmusik är bra på att förmedla känslor. Det var inte enbart violinister som stod för musik utan Martin Almgren framförde också Eric Claptons Tears in heaven och det syntes tydligt att han var rörd när han stod på scenen vilket förhöjde upplevelsen, i alla fall för mig och det var ett väldigt bra låtval.
Gunnel Sjöberg framförde också två sånger, den första var hennes egen Ängar av klöver och den andra var Lalehs En stund på jorden och det var skönt med musik mellan talen för att det ger tid för lite eftertanke.

Världen blir aldrig den samma igen.

Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag och något alldeles oväntat sker, världen förändrar sig varje dag men ibland blir den aldrig det samma mer, så inledde Landshövding Maria Larsson sitt tal, med ord av författaren Alf Henriksson när han författarkollega Jolo gick bort och det var väldigt passande ord även för det som hände den 8:de juli vid Örebro flygplats.
- Nio liv släcktes i ett enda ögonblick, nio fantastiska människor, nio unika människor, nio modiga människor, nio människor med nyfikenhet på livet och framtidsplaner och med drömmar fortsatte Maria Larsson sitt tal och att de var djupt älskade och därför är de också djupt saknade och världen blir aldrig den samma mer och hon fortsatte med att sorg blir inte mindre genom att delas men det kan kännas lite varmare när man som drabbad vet att många är med och delar sorgen.
Det är många som vill hedra de omkomna i flygolyckan och många som vill visa omtanke och kärlek till de anhöriga och vännerna till de förolyckade och därför arrangerades en minnesstund i Stadsparken.
- Olyckor händer varje dag runt vår jord men nu hände den hos oss, i vårt län, på vår flygplats, i vår fallskärmsklubb, nio människor en del uppväxta och boende här, andra valde att tillhöra klubben ändå för att den är bra och tillgänglig, för samtliga blev Örebro deras sista anhalt i livet sa Maria Larsson.

Matilda Ernkrans representerade regeringen.

Matilda Ernkrans (S), minister högre utbildning och forskning, representerade regeringen under minnesstunden och Matilda Ernkrans inledde sitt tal med att tacka för minnesstunden och fortsatte med att det är många som behöver den efter den tragiska olyckan och det är många som tänker på de anhöriga och vänner till de omkomna.
Matilda Ernkrans hade också med en kort hälsning från statsminister Stefan Löfven: Det var med stor sorg och bestörtning som jag och resten av Sverige tog emot nyheterna om den tragiska olyckan.
- Jag tänker på de omkomna, på deras nära och kära i denna svåra stund, Regeringen och jag vill uttrycka vårt djupaste deltagande i er sorg, ni ska känna samhällets fulla stöd. Hälsningar Statsminister Stefan Löfven.

Döden är en del av livet.

Kyrkoherde Johan Smedberg talade om hur den där vackra sommarkvällen slutade i katastrof och hur livet hela tiden har döden så nära och att döden är en del av livet och det är något vi blir påminda om när det händer en olycka.
När vi möter varandra så möter vi också sorg och glädje och även om den starkaste känslan under den här minnesstunden är sorg så finns det också glädje och livet är så många gånger en absurd helhet och i det så uppmanas vi att ge varandra plats för både ock så ge plats åt varandra, för sorg, gråt och saknad men ge också plats åt lust, kraft och omsorg för vi kan ge plats för den där helheten som livet är.
- Mitt i det vackra så drabbar döden oss, jag vill också påstå att den där närheten mellan liv och död också ger oss kraft att ta oss vidare sa Johan Smedberg.

En oerhört tragisk händelse.

Jan Zetterkvist, ordf. kommunfullmäktige Örebro kommun inledde sitt tal med att rikta sig till fallskärmshopparvänner i Örebro, i landet och övriga världen för att fortsätta med att vi har samlats här idag för att hedra de som så tragiskt gick bort i den största flygolyckan i Örebros historia, men minnesstunden ska också inge hopp för oss som är kvar.
Vi vill visa de anhöriga att de inte är ensamma utan att det är många som delar deras sorg och det är i de svåraste stunderna som vi behöver varandra som mest och det stödet syns tydligt här. Jan Zetterkvist sade också sitt tal att han ville tacka alla som har hjälpt till runt olyckan och sa att han gärna skulle nämna alla men att han inte gör det för att han var rädd att glömma någon och det ville han absolut inte.
En del tänker säkert på fallskärmshoppning som ett risktagande sa Jan Zetterkvist men jag tänker faktiskt tvärt om, då jag har fått uppfattningen att fallskärmshoppare är otroligt säkerhetsmedvetna, men det här var inte en fallskärmsolycka utan en flygolycka.
- Låt sorgens mörker lysas upp av minnenas ljus, låt oss bevara dem i ljusa minnen, minnen som vi kan plocka fram närhelst vi så önskar, vila i frid men inte i glömska sa Jan Zetterkvist.

Ett stort tack.

Siste talare under minnesstunden var Jesper Bergstrand, Örebro fallskärmsklubb och han inledde med att säga tack och fortsatte med att berätta att Örebro fallskärmsklubb är en liten förening som tillsammans delar ett underbart äventyr men plötsligt blev allt mörkt skrämmande och hemskt och de var små ensamma, rädda och förtvivlade, då kom fantastiska människor med värme, omtanke och stöd, vi får filtar som värmer, vi får mat och dryck och vi får tid att vara för oss själva när vi försöker förstå.
- Då när vi är i stormens öga förstår vi att vår sorg är er sorg, ni lämnar blommor och skriver kort och ni söker upp varandra i gemenskap, man kan sakna någon som man inte känner och man får sörja någon som man aldrig har träffat, men vi ska fortsätta leva, vi ska älska, skratta och vi ska minnas, vårt äventyr kommer att fortsätta och genom oss kommer de vi älskar leva vidare.
Jesper Bergstrand var märkbart rörd när han höll sitt tal och det är inte så svårt att förstå och det blev väldigt tyst när det var hans tur att hålla tal.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar